Fietsen in Berdorf

fietsen berdorf nationale-fietspaden-luxemburgBerdorf ligt in een gebied dat ze “la petite Suisse Luxembourgeoise” noemen. Het is even de vraag waar dat Zwitserland naar verwijst. De bergen die er niet zijn? Of de aangeharkte huizen en luxe auto’s? Goed geregeld is het ook; het asfalt is smetteloos en er zijn echte fietspaden en fietsroutes aangelegd, een walhalla voor fietsers. Met een gratis fietskaartje van de camping kom je een heel eind als je de buurt wilt verkennen.

Al tijdens ons eerste rondje krijg ik de smaak te pakken, zelfs bergop. Kilo’s verloren door de stress van het afgelopen half jaar wil wel helpen! En zelfs naar beneden durf ik hem te laten lopen tot boven de 40 km per uur. Lang geleden dat ik dat gedaan heb. Mijn vertrouwen komt eindelijk terug na mijn asfaltschuiver in Limburg. Zo eentje waarna je spiksplinternieuwe fietsbroek meer weg heeft van een netpanty en de huisarts de stukjes achtergebleven grind uit je benen probeert te plukken. Heel pijnlijk, kan ik je vertellen. Die val staat zo in mijn geheugen gegrift dat ik nog steeds bang ben op natte, bochtige wegen bergaf.

Onderweg worden we getrakteerd op wildlife: een flinke vos schiet voor mijn fiets langs. En in het bos landt een behoorlijk formaat roofvogel (helaas geen vogelgids bij de hand) op een boomtak, vlakbij het pad. Elke keer als ik dichterbij kom, hopt ie weer verder naar de volgende boom, tot ie het voor gezien houdt en wegvliegt, het bos in. Altijd machtig om te zien, die klauwen, die spanwijdte!

Het weer werkt ook mee. Heerlijk om even te stoppen bij een café in Wasserbillig, aan het water. Kijken hoe de veerpont auto’s en fietsers naar de Duitse overkant brengt. Grappig is ook het bord dat aangeeft dat het hier ooit Koninkrijk der Nederlanden was, onder Willem van Oranje. Nu is het een soort van mengelmoes van een Frans krijtbord met daarop het menu en de Duitse Flammkuchen op tafel.

Het laatste stuk naar de camping is nog even doorbijten. Berdorf ligt bovenop een heuvel, dus hoe je ook fietst, je zult altijd bergop moeten om thuis te komen. Hou trouwens ook rekening met de richting waarin je het rondje rijdt. De ene kant op zijn de bordjes veel logischer en makkelijker te vinden dan de andere kant op.

Leave a comment