Bezoek aan Trier en Luxemburg (stad)

luxemburg-stadswandeling-p1030753-2048px-uitsnedeLuxemburg is zo'n plek waar je jaar in jaar uit doorheen jakkert en alleen de snelweg af gaat om goedkoop te tanken. Ik bedoel maar, de Q8 bij Bettembourg is onze vaste pauzeplek geworden tijdens het heen en weer rijden van Nederland naar Genève. Maar er is zoveel meer en verrassend interessants als je houdt van een stadswandeling of Romeinse opgravingen. Voor dat laatste moet je dan wel even de grens over naar Duitsland, maar zowel Trier als Luxemburg (stad) liggen op een steenworp afstand van Berdorf. Een gemiste kans als je daar niet even een bezoek aan brengt tijdens een klimvakantie!luxemburg-station-p1030728-2048px

Luxemburg is als stad vooral veel rondwandelen en sfeer proeven. In het weekend zie je de bewoners flaneren door de luxe winkelstraten, een koffie drinken met een taartje op het terras van een chocolaterie patisserie. In het kader van "when in Rome, do as the Romans do" beginnen we met dat laatste. Wat betreft het eerste is het vooral kijken, kijken, niet kopen, of je moet een goed gevulde creditcard meebrengen.

luxemburg-waterhoogte-p1030737-2048pxDe ligging van de stad maakt het vooral bijzonder: een behoorlijke kloof snijdt de stad in tweeën en in de diepte ligt een park, kabbelt een rivier langs historische huisjes en kun je de Kazematten bezoeken (een ondergronds gewelf dat gebruikt werd als bescherming tegen militaire aanvallen). Boven, langs de rand bij de bruggen en uitzichtpunten, staan de massa's toeristen hun selfies te maken. De stadswandeling van de Tourist Information is misschien standaard, maar biedt wel in één dag een overzicht van de mooiste punten in de stad.

Voor die andere aanrader, Trier, is 1 dag zeker niet genoeg. Dat komt ook doordat wij de fout maken om de ingang van het stadsmuseum aan te zien voor de ingang van de Porta Nigra, de Romeinse poort en één van de highlights van de stad. En daar komen we pas achter als we al entree hebben betaald. Dan toch maar de tentoonstelling over Keizer Nero meepakken... En de maquette van Trier bekijken die een goed beeld geeft van de indeling van de stad. Gevolg daarvan is dat we geen tijd over hebben om het amfitheater en de andere Romeinse opgravingen te bezoeken. We komen net verder dan door het hekwerk koekeloeren.

Als je het leuk vindt om historische details te bekijken en te fotograferen dan kun je je hart ophalen in Trier. Overal waar je kijkt - vooral naar boven kijken in de winkelstraten! - zie je mooi gerestaureerde gevels. Ik verwacht dat je met een gegidste rondleiding daar veel meer over te weten kunt komen. Genoeg om nog een keer voor terug te komen wat ons betreft.

1 thought on “Bezoek aan Trier en Luxemburg (stad)”

  1. Was hier ook een paar jaar geleden. Veel bijgeleerd v geschiedenis bv dat er voor de Romeinen al een volk was dat gereedschap en sierraden maakten en landbouw bedreef.
    Ook dichtbij Trier als tegenstelling in een Concorde gezeten in een groot particulier vliegtuig muséum. Beide heel indrukwekkend

    Reply

Leave a comment