Ik ga op reis en neem mee… mezelf en veel te veel zooi

te-veel-zooi-uitsnede-IMG_0478Het is onze eerste reis met een camper en dat is even wennen: geen rugzak of achterbak die een beperkende factor vormt voor wat je mee kunt nemen, maar een hele kampeerbus aan ruimte. Die zullen we dan gebruiken ook! Dat blijkt een misvatting en het begin van een twee maanden durende frustratie.

Al in de tweede week komen we een stel tegen, Anke en Teun, leeftijd van mijn ouders, die duidelijk veel meer ervaring hebben met het reizen in een VW-camper: doen al 8 jaar hun vakanties zo, zelfs een lange reis naar Zuid-Amerika, camper op een vrachtschip, waanzinnig als je hun verhalen hoort! Zij kennen alle tips van de technische avonden van het Camper Centrum (die wij gemist hebben, helaas) en hebben hun hele inrichting en werkwijze ondertussen geoptimaliseerd.

Al pratende bekruipt me het gevoel dat wij het allemaal ietsje te ruim genomen hebben en dit onderdeel van de reis wat minder goed hebben doorgedacht. Een voorbeeld: je hebt een stuk tuinslang nodig om de watertank te vullen, maar dan neem je natuurlijk niet de volledige 20 meter mee, een paar meter eraf snijden volstaat, zou je zeggen. Die moeite hebben we niet genomen… En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik zal jullie daar verder niet mee vermoeien. Resultaat is een overvolle bus, wat onwerkbaar is in de genadeloze praktijk.

Harmen kan dit mooi verwoorden: Het punt is dat een VW-busje net zo werkt als een rugzak; je doet hem zo vol mogelijk tot het nog draaglijk is, letterlijk en figuurlijk, en tegelijkertijd is de inrichting nooit optimaal. Eigenlijk wil je dat alles bovenin zit en voor het grijpen ligt, maar dat kan niet. Er zullen dingen onderin moeten, waarbij je je hele rugzak moet leeghalen om er bij te kunnen. Exact zo gaat het met de kastjes in een VW-camper. Met als vervelende bijkomstigheid dat je aan de ene kant lege, overzichtelijke kastjes wilt, maar dat je tijdens het rijden juist de kastjes zo vol mogelijk moet doen zodat niet alles alle kanten opschuift en rammelt. Dilemma…

te-veel-zooi-terugsturen-IMG_0143

De frustratie loopt dusdanig hoog op dat we binnen een maand bij een Spaans postkantoor staan met een verhuisdoos vol aan terug te sturen spullen. Kost wat (ca €90), maar dan heb je ook wat… 70 liter minder spullen. Helaas, het blijkt niet rigoureus genoeg. Wat dat betreft komt de inbraak op een goed moment; hebben we een mooi excuus om alles te resetten en te reorganiseren. Het aparte is dat als je kijkt naar wat we uiteindelijk minder meenemen in januari, het nog wel mee lijkt te vallen, maar het scheelt zo ontzettend veel in onze dagelijkse efficiency!

Nog steeds is het zo dat we een half keukenkastje moeten uitpakken om bij de koekenpan te komen, maar het voelt anders. En feit blijft dat je alles wat je gebruikt gelijk moet terugleggen – er is geen ruimte om dingen te laten slingeren zoals thuis – en dat je voor alles een vaste plaats moet hebben (en dat ook onthouden!) anders bestaat je halve dag uit het zoeken naar spullen – “waar hadden we dat ook alweer opgeborgen” – op drie verschillende plekken.

te-veel-zooi-uitzoeken-P1060906

Onze conclusie: Denk na voor je op een dergelijke lange reis gaat: over de juiste spullen en de slimste inrichting. Voor de die-hards volgt in een aparte blogpost een lijstje van spullen en tips waar we veel aan (gehad) hebben. En misschien is een maandje proefdraaien (met alle spullen die je voor je lange reis wilt meenemen) ook geen slecht plan. Binnen no time heb je door wat wel werkt en wat niet, wat je beter thuis had kunnen laten en wat je mist.

3 thoughts on “Ik ga op reis en neem mee… mezelf en veel te veel zooi”

  1. Alle begin is moeilijk. Maar dit komt allemaal goed. Sterker nog, je schrijft dat het nu al goed is!

    Reply

Leave a comment