Bestickering van een camper, don’t try this at home!

bestickering-camper-blog-intro-p1050539-uitsnedeBij de aanschaf van onze camper hebben we de kleur niet voor het uitzoeken. Het wordt een witte. Aan de ene kant saai – metallic lak ziet er zo sjiek uit, zeker bij een spliksplinternieuwe T6 – aan de andere kant zien we daarin een mooie kans om de bus te personaliseren en een print aan te brengen.

Maar waar begin je? Het Campercentrum in Amersfoort verwijst ons door naar twee deuren verder: Trim-line, die ook werken voor grote bedrijven (reclame op auto’s en busjes, strepen en logo’s op brandweerwagens en ambulances, dat soort werk). We spreken met ontwerper Raymond. Zijn advies is om eerst inspiratie op te doen zodat hij weet welke stijl we mooi vinden. Op basis daarvan kan hij een eerste ontwerp maken. Logisch, “doe maar wat” is een wel heel breed uitgangspunt.

Ons idee voor bedrukking is ontstaan op de camping in Arco. Daar zagen we een rode Volkswagen camper met op de zijkant een silhouet van een berglandschap, een fietser die over de wielkast rijdt, een parapente in de lucht. Ik ga op zoek en kom iets zeer vergelijkbaars tegen bij een Duitse online leverancier. Voor een kleine €200 worden de stickers thuisbezorgd en kun je ze aan de hand van een YouTube video-instructie zelf aanbrengen. “Ganz einfach”, kind kan de was doen! Ik denk aan onze ervaring met het opzetten van een voortent, “heel makkelijk”, en doe nog wat pogingen om in mijn beste Duits met ze te communiceren over aanpassingen in het ontwerp en kosten. “Alles ist möglich”, maar een indicatie van extra ontwerpkosten komt niet. Ik weet genoeg en verwijs dit idee resoluut naar de prullenbak. Dit gaan we overlaten aan professionals!

bestickering-camper-inspiratie-seitenstreifen

Gelukkig blijkt Seitenstreifen wel een welkome inspiratiebron. Bij Industrieel Ontwerpen zeiden we altijd “beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen” en zo is het. Harmen en ik willen het allemaal wat strakker, minder zwart onderaan de bergen (mooier omdat de bumpers van onze camper wit zijn) en een eenduidige stijl in de tekeningen. Raymond maakt een goede aanzet voor het berglandschap – een van de weinige dingen die we niet veranderen in het ontwerp – en stelt een aantal plaatjes voor van de sporten die we erop willen hebben.

Daar blijven er uiteindelijk maar drie van overeind; de fietsers, de abseilende klimmer en de wandelaar op de wielkast. De rest kost me twee avonden zoeken in Shutterstock, een mega-database voor foto’s en grafisch materiaal, waar Trim-line een abonnement op heeft. Twee plaatjes worden door Raymond “gevectoriseerd”, oftewel digitaal overgetrokken, omdat ik niets vergelijkbaars in de database kan vinden: de skiër op de wielkast en de klimmer op de motorkap. Logo en website er nog bij en dan kan maandagochtend eindelijk definitief akkoord gegeven worden, na een kleine week heen en weer mailen en zelfs nog een keer langs gaan bij hem op kantoor.

bestickering-camper-bruinst6def

Woensdagochtend staan we met een volgepakte bus voor de deur van Trim-line. Het is echt ons allerlaatste actiepunt op onze pre-travels-to-do-list. De regen komt met bakken uit de hemel, niet normaal. Lekker, een kleddernatte bus, als je bestickering wilt laten aanbrengen… Het kost dus even wat droogtijd voordat we kunnen beginnen. Op advies van Raymond zijn we bij het aanbrengen aanwezig. Zo kunnen we precies aangeven waar we een klimmer of een skiër willen hebben. Dat blijkt een gouden tip.

Rob is de man die de stickers gaat aanbrengen. Iemand met 20 jaar ervaring in het vak. En gelukkig ook iemand met engelengeduld en die geen spier vertrekt als je over zijn schouders meekijkt. Als je ziet hoe hij bezig is dan vraag je je 100 keer af hoe je het ooit in je hoofd kunt halen om dit zelf te gaan doen. Waar haal je de gereedschappen en de handigheid vandaan als je dit voor het eerst zelf doet? Het is vakwerk, ik kan niet anders zeggen. En dat kost wat, maar anders wordt het een soort van goedkoop-is-duurkoop-verhaal.

De stickers zitten op losse vellen, die hij met supersterke magneten op de juiste plaats hangt. En je wilt natuurlijk dat het berglandschap aan beide kanten op dezelfde hoogte zit. Eerlijk waar, Rob pakt het aan met millimeter-precisie. Als de plaats bepaald is, haalt hij eerst van de ene helft het stickervel los en brengt vanuit het midden de sticker aan, de lucht eruit drukkend met een soort plamuurrubber. Vervolgens gaat hij er nog langs met een hele scherpe punt van een mesje om de achtergebleven luchtbelletjes lek te prikken.

Na de eerste sticker ben ik al zo blij met het resultaat. Ik blijf maar herhalen hoe blij ik ben dat we dit hebben uitbesteed aan professionals. En dat we dit überhaupt aan het doen zijn, zo gaaf. Tot vanochtend had ik nog twijfels en af en toe slapeloze nachten; of het wel echt mooi zou worden, heb ik niet iets over het hoofd gezien in het ontwerp, etc. Maar gelukkig, al zullen er vast kleine verbeterpunten zijn, mijn tevredenheid stopt niet als we een paar uur verder zijn. Nee, zelf niet als we dagen verder zijn. Nog steeds kijk ik er elke dag met plezier naar.

En het allerleukste zijn de reacties van andere reizigers. Staan we met de racefiets bovenop een col in de Pyreneeën, spreken andere Nederlanders vanuit hun camper (ook met bestickering trouwens, zelf gedaan) ons aan: “oh zijn jullie dat, van die camper die beneden in het dorp staat?!” Dat geeft ontzettend veel voldoening en bevestiging dat we het juiste gedaan hebben, en het goed hebben laten doen. Een pak van mijn lean-minded hart, helemaal voor een perfectionist zoals ik.

Het resultaat is top, maar achteraf gezien – ondanks alle stress vanuit overal controle over willen hebben – vond ik het proces ook wel erg leuk. Misschien moet ik het inderdaad meer in de creatieve en ontwerphoek zoeken wat betreft mijn carrière? Nadat ik heb leren loslaten?

9 thoughts on “Bestickering van een camper, don’t try this at home!”

 1. De bus is super mooi geworden zo. Daar kun je met veel trots mee door Europa crossen op weg naar het volgende avontuur

  Reply
 2. Beste Roos

  Heel gaaf die bestickering! Kun je mij ook laten weten waar het gekost heeft?

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Merlijn

  Reply

Leave a comment